Mardin Nusaybin’de yaşayan Yıldızoğlu ailesi, kırsal Turgutlu Mahallesi’ndeki topraklarına birçok biber çeşidi grup, pazarda satmaya çalıştı. Biberler pazarda bedelinde satılmayınca yeni formül arayışına giren aile, bu sefer yetiştirdikleri kapya biberlerden salça ve pul biber
‘TAMAMEN İÇİNDE KULLANILAN HER ESERİ DOĞAL’
İlk etapta 5 dönümlük bir alanda deneme emelli üretim yaptıklarını ve karşılığını alınca bunu 100 dönüme çıkardıklarını belirten Ziraat Mühendisi Necmi Yıldızoğlu, “Bu denemede kırmızı biber dediğimiz kapya ektik. Bu biber yapısı olarak da salçaya uygun bir biber. O sene kendimiz butik olarak bir salça makinesi de alıp, bunu salçaya çevirdik ve o sene talepler olunca biz de şöyle bir misyon edindik. Büsbütün içinde kullanılan her eseri doğal, insan sıhhatine zararsız eser. İlaçtır, gübredir, bu eserler fazla kullanılmıyor. Münasebetiyle bunu beşerler da görünce talep oldu. Artık 100 dönümlük bir alanda biber üretimi yapıyoruz” dedi.
DİKİMİNDEN HASADINA EL İŞÇİLİĞİ
Dikiminden hasadına kadar el işçiliğiyle çalıştıkları için istihdama da katkı sunduklarını söyleyen Yıldızoğlu, “Bölgedeki bayanlarımız kendilerine ve ailelerine takviye oluyorlar. Bunu nisan ayı üzere ekiyoruz. Temmuz ayı üzere de hasadını yapıyoruz. Hasadı yapılan biberler geliyor, burada salça makinelerinde çekiliyor, ondan sonra ambalajlamaları yapılıyor. Bunun yanında buna talepler olunca domates de ekmeye başladık” diye konuştu.